Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος θα έπρεπε να στηρίξει Μητσοτάκη

Ένας δημόσιος υπάλληλος έχει κάθε λόγο να φοβάται την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ. Το απέδειξε αυτό στη σύντομη θητεία του, καθώς ήταν ο μόνος που τόλμησε να προβεί σε μαζικές διαθεσιμότητες και να κάνει ακόμη και απολύσεις.
Και όμως, ο δημόσιος υπάλληλος ψηφοφόρος της ΝΔ (αν έχει απομείνει κανείς) έχει κάθε λόγο να στηρίξει Μητσοτάκη σ' αυτήν την εσωκομματική εκλογή. Και τούτο μπορεί να εξηγηθεί με λίγα λόγια.
1. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος και ψηφίζεις ΝΔ σημαίνει ότι έχεις ακόμη κάτι μέσα σου που ονομάζεται "αξιολόγηση". Δεν εννοώ αυτή που εφάρμοσε ο Μητσοτάκης στην θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου ήταν μια οριζόντια προσπάθεια κατανομής βαθμών, αλλά ήταν η πρώτη προσπάθεια που έγινε για να τελειώσει η κοροϊδία των προηγούμενων δεκαετιών όπου όλοι αξιολογούνταν με "άριστα", χάνοντας έτσι αυτή η λέξη, προτού την πετσοκόψει ο Μπαλτάς, κάθε έννοια. Αντίθετα, με Μεϊμαράκη αρχηγό θα έχεις μια από τα ίδια, έναν γαλάζιο Τσίπρα, με φερετζέ το μουστάκι.
2. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος και ψηφίζεις ΝΔ σημαίνει πως πιστεύεις στις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, πως μόνο ο ιδιωτικός τομέας, υπό προϋποθέσεις τις οποίες δημιουργεί το κράτος, μπορεί να δημιουργήσει πλούτο, άρα να έχεις ελπίδα πως στο μέλλον το εισόδημα σου θα αυξηθεί. Σήμερα, ο Τσίπρας σου χαϊδεύει τα αυτιά με κάποιες ασήμαντες αυξήσεις, όμως με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής (και αν αντικαταστήσεις τον καραμανλικό Τσίπρα με τον καραμανλικό Μεϊμαράκη), δεν θα έχεις στον ήλιο μοίρα, άσε δε που στο τέλος εσύ θα την πληρώσεις είτε το θες είτε όχι. Ακόμα και ηθικά αν δεις το πράγμα, πάλι στην ίδια επιλογή πρέπει να καταλήξεις: θέλεις να ευημερείς μόνο εσύ και η τάξη σου όταν η υπόλοιπη κοινωνία έχει πρόβλημα;
3. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, ανεξάρτητα του τι ψηφίζεις, έχεις το εξής πρόβλημα: έχεις την πιο ανιαρή και άχαρη δουλειά στον κόσμο (με την εξαίρεση, ίσως, κάποιων εκπαιδευτικών που θυσιάζονται στην τάξη) την οποία δεν πρέπει να φοβάσαι μην την χάσεις αν εκλεγεί ο Μητσοτάκης και αύριο σε απολύσει, δίκαια ή άδικα. Να ελπίζεις να στρώσει τον ιδιωτικό τομέα, να μειώσει τους φόρους (από τους οποίους ωφελημένος είσαι μόνο εσύ) και να μπορέσει ο οποιοσδήποτε είτε να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα είτε να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση. Αυτό βέβαια είναι αρκετά τολμηρό, αλλά προτιμάς σε σέρνεσαι ως τον θάνατο σου ή να δοκιμάσεις να ξεκινήσεις κάτι καινούργιο;
Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί να σε πείσουν πως η καλύτερη επιλογή σου δημόσιε υπάλληλε ψηφοφόρε της ΝΔ θα ήταν να υποστηρίξεις Μητσοτάκη.

Δεν θα το κάνεις όμως. Θα πρυτανεύσει, και σε σένα, η αρχή της αυτοσυντήρησης. Θα αποδείξεις την κλασική θεωρία του Hobbes και τη χρεωκοπία κάθε αντίθετης θεωρίας που παραγνωρίζει την αρχή της αυτοσυντήρησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: