Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Θέσεις για τις πολιτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015

1. Τα πολιτικά κόμματα είναι έκφραση της πνευματικής εξέλιξης ενός λαού. Προϊόντα της διαπαιδαγώγισης του.Μ' αυτή την έννοια δεν είναι θεμιτό να λέμε γιατί τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν έχουν άμεση σχέση με τα αντίστοιχα όμοια τους στην δυτική Ευρώπη: γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με τα αντίστοιχα λαϊκά δεξιά ή κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τα αντίστοιχα αριστερά κόμματα, ή γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με τη Χρυσή Αυγή ή το ΚΚΕ. Η μορφοποίηση αυτών των κομματικών σχηματισμών συνιστά την ιδιαιτερότητα της κοινωνίας, του τρόπου με τον οποίο αυτή αντιλαμβάνεται τον κόσμο και πως τοποθετείται έναντι αυτού.

2. Η πνευματική εξέλιξη του λαού δεν ευνοεί τη δημιουργία ή την ύπαρξη κομμάτων που μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας σ' αυτόν. Στο επίπεδο αυτής της κοινωνίας αντιστοιχούν αυτά τα κόμματα που στην καλύτερη των περιπτώσεων πολιτεύονται διαφορετικά απ' ότι διακηρύσσουν μόλις έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα. Στη χειρότερη, οδηγούν την κοινωνία στο βάραθρο. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις η παιδαγωγική που άσκησαν ριζώνει βαθιά στη συνείδηση του λαού, εντείνοντας την παραμορφωτική εικόνα του κόσμου.

3. Μια κοινωνία συνέρχεται, συνήθως, μετά από καταστροφή. Για λόγους που αφορά το δικό του συμφέρον, ο διεθνής παράγοντας δεν οδήγησε την ελληνική κοινωνία στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων το 2011 αποτρέποντας την καταστροφή της, δίνοντας της (έστω αν εξυπηρετούσε τα δικά του συμφέροντα) μια παράταση ζωής. Αυτό δεν έγινε κατανοητό στο εσωτερικό της χώρας καθώς επικρατεί η παραμορφωτική αντίληψη του κόσμου. Συνέπεια ήταν να μην γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

4. Οι μεταρρυθμίσεις όμως δεν μπορούσαν να γίνουν γιατί η κοινωνία, παρά τα αντιθέτως νομιζόμενα, δεν καταστράφηκε αλλά τραυματίστηκε. Η παραμορφωτική αντίληψη του κόσμου συντέλεσε ώστε τον τραυματισμό και τις αμυχές που αυτός δημιούργησε να εκληφθούν ως καταστροφή. Το σύμπτωμα εκλήφθηκε ως αιτία και όχι το αντίθετο.

5. Αν οι εκλογές αυτές διαμορφώσουν συνθήκες που η καταστροφή έλθει τότε ίσως δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις για την μεταβολή του παραμορφωτικού καθρέφτη όπου κόμματα και λαός αντικρίζουν τον εαυτό τους. Αν όχι, θα δημιουργηθούν και πάλι ελπίδες ψευδαισθήσεων.

6. Εφόσον δεν αλλάζει ο τρόπος που αντικρίζουμε τον εαυτό, ό,τι και αν ψηφίσουμε, πάλι θα μετανιώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: